tiistai 5. joulukuuta 2017

JOULUKALENTERI - LUUKKU 5

Joulun taikaa kaduilla ja joulutorilla ainutlaatuisessa historiallisessa vanhassakaupungissa Kocher-joen laaksossa Baden-Württembergin koillisosassa. Ilman ruuhkia ja väenpaljoutta.



Tämä vajaan neljänkymmenentuhannen asukkaan pikkukaupunki on ollut jo vuosia käytilistallamme. Nyt se vasta nähtiin ja koettiin. Tosin aika harmaana, kun paksut pilvet peittivät taivaan, mutta kaupunki oli erittäin positiivinen ja suloinen. Sijainti jokilaaksossa osin rinteessä, tornit, puiset pikkusillat, portaikot, keskiaikaiset kadut ja rakennukset sekä goottilainen- ja barokkirakennustyyli tekivät kaupungista aivan ihastuttavan. Nämä ei ole vain minun positiivisen ylistyssanoja vaan kaupungin sanotaan olevan yhden kauneimmista etelä-Saksassa. Sillä onhan kaupunki ollut keisarillinen kaupunki historiansa aikana viisisataa vuotta. Vaurautta kaupunkiin on tuonut suola jo 400-luvulla.

Suosikkikaupunkini on Rothenburg ob der Tauber, mutta täällä oli paljon enemmän puuristikkotaloja ja kirkon edessä oleva kaupungin tori ympäristöineen oli ehkäpä kauniimpi kuin  Rothenburg ob der Tauberissa. Tämän torialueen jopa sanotaan olevan yksi Saksan kauneimmista. Rothenburg ob der Tauber on erityinen joulukaupunki ympäri vuoden, jonka ihmiset haluavat nähdä ympäri maailmaa. Tässä vanhoja kuvia kaupungista. Täällä Schwäbisch Hallissa ei turisteja laumoittain näkynyt vaan leppoisa tunnelma täytti koko kaupungin. Kaupunki pitää nähdä kyllä ehdottomasti myös kesäisenä. Toisaalta Saksa on täynnä toistaan ihanampia pikkukaupunkeja, joiden vanhaa arkitehtuuria on vaalien säilytetty vuosisadat. Joskus minua aivan harmittaa, kun huomaa, että täällä Suomesta käyvä matkalainen käy vain niissä tunnetuissa turistipaikoissa, joissa ei kohtaa niin aitoa saksalaista tunnelmaa.

Kulkuset, kulkuset,.. "Toiseen maailmaan tää retki meidät vie, niin puhtaan valkeaan käy liinakkomme tie. Taas tuulen huminaa nyt puiden latvat soi. En retkeämme unhoittaa kai milloinkaa mä voi."

Automme kuljetti meidät tällä kertaa halki lumisten maisemien. Matkalla oli paikoin lunta, kun kotimaisemat olivat tuolloin vihreät.


Pilvisestä säästä huolimatta valon ja ilon retki! Kävelyaskeleet näillä kujilla olivat mukavat, vaikka vatsat pullollaan kuljimme, kun söimme matkalla aivan liian paljon. Taas täällä mieleni valtasi suuri kiitollisuuden tunne siitä, kun saamme täällä elää ja kokea tällaisia upeita paikkoja. Ilo tulee myös siitä, että saan jakaa näitä paikkoja tänne nettiin. :)

Soleil  

Ei kommentteja: