maanantai 5. maaliskuuta 2018

4.3.2018: PAUKKUPAKKASIA

Sekä haastavaa geokätköilyä, kun puista korkealta pitää kaloja onkia.


Ensin kuitenkin paukkupakkasista. Kevät oli jo niin mukavasti alkamassa. Muutamia kevään ensi kukkiakin jo kukki niin kauniisti, kun nakkasi lumen maahan. Siperiasta puhalsi kylmä puhuri aivan Alppien yli Roomaan asti, niin emme mekään kylmästä jääneet osattomiksi. Zugspitzellä kolmen kilometrin korkeudella rikottiin yli sata vuotta vanha pakkasennätys -30,5 astetta. Vuodelta 2012 oli meidän kotimittarin edellinen pakkasennätyslukema reilut -14 astetta. Monet talvet on mennyt, että vain muutama aste on käynyt pakkasen puolella. Olemme tykänneet kyllä näistä leudoista talvista ja siitä ettei lumi ole viikko- ja kuukausitolkulla maassa. Nyt on lumi pysynyt maassa ennätyspitkän ajan, jo 18.2 lähtien. Nyt tuo pakkasennätyslukemakin rikkoutui. Mittari näytti viime viikolla keskviikko aamuna 28.2.2018 -16.4 astetta pakkasta.


Noiden solmussa olevien puiden takia tällainen runo tähän.

Nauruloitsu
Tule nauru, nouse nauru, pelasta tämäkin päivä.
Väännä varpaat venkuralle,
käännä korvat kiemuralle,
muksi maha muhkuralle,
silmät kirkkaiksi kiverrä,
jalat joutuin juokseviksi.
Poista koukut kielen alta, suorista jokainen solmu.
– Tittamari Marttinen –

Villisikojen jälkiä ja kuopimia paikkoja oli metsässä.

Meistä on ollut tosi mukava kävelyretkillä etsiä geokätköjä. Uusi harrastus on kyllä tehnyt sen, että kävelyretket ovat lyhentyneet, kun aika menee niin nopeasti aarteiden etsinnässä.  Maksoimme premiumjäsenyyden, joka toi ympäri Maailmaa paljon kätköjä lisää puhelimen ja padin näytölle. Ilman jäsenmaksua näkyvillä on vain helpoimmat peruskätköt. Jäsenmaksulla sai näkyviin vaikeampia ja monipuolisempia kätköjä. Kätköjä on mm. peruskätkö, multikätkö, mysteeri, geolodju, wherigo-kätkö, webbikamerakätkö, virtuaalikätkö ja bongauskätkö.

Lähdimme kotimaisemissa aivan uusille seuduille kävelemään. Meilläpäin kun metsiä ja vesistöjä on mukavasti. Joskus olemme täällä metsikössä jollain kulmalla pyöräilleet, mutta emme koskaan ennen kävelleet.

Hankalaksi meni tämä geokätkön löytäminen, kun olivat niin korkealla puussa. Löysimme kuitenkin läheltä puutorrakon, jolla Mies onki kalan noin neljän metrin korkeudelta puusta.


Tämä kalakätkö olikin pitkän etsinnän tulos. Se oli niin korkealla, ettemme edes osanneet niin korkealta katsella, kun oli arviolta yli viiden metrin korkeudessa. Maasta löytyi pitkä puukeppi, jolla Mies puhkuen yritti kalaa onkia. Se olikin hankalaa, kun keppi olisi saanut olla vähän pitempi. Paikalle tulikin pian nuoripari, jolla oli oikeanlainen väline mukana. Pitkä teleskooppivarsi, jonka päässä oli paksusta rautalangasta väännetty koukku. Sillä olikin hyvä kala korkeuksista onkia.




Nämä kaksi kalakätköä oli vielä korkeammalla puussa ja ne jäivät meiltä onkimatta, kun emme olleet asianmukaisilla välineillä liikkeellä.


Paukkupakkaset ovat järvet ja lammetkin jäädyttäneet muutaman sentin paksuiseen jäähän.


Kivoja reikiä ja kuvioita jäässä.




 Tällä kävelyretkellä lämmintä oli kuutisen astetta. Tänään maanantaina on kissa-Tytötkin viihtyneet parvekkeella, kun varjossa mittari on näyttänyt kymmenisen astetta lämmintä. Pakkaset, lumi ja jää alkavatkin olla menneiden aikojen muisteloissa. Pian saa laulaa näin, 

Kevätsää, lämmittää, luonnon kaiken herättää.
Katsokaa, sulaa maa, puut jo silmut saa.
Lintusten nyt laulu soi, puut ja metsät vihannoi.
Kevätsää, lämmittää, luonnon herättää.


Mukavaa maaliskuuta! :)

Soleil  

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo geokätköjen etsintä saattaakin olla mukaansatempaavaa touhua.
Jäi vähän vaivaamaan tuon kolmannen kisun tilanne, että mitä siitä sydämestä mahdettiin todeta, jos saa udella?
terveisin hk

Soleil kirjoitti...

Joo, kyllä tuo geokätköjen etsintä on aika hauskaa. Niitähän on jopa kaupunkien keskustoissa ja vuorilla. Emme ole kuitenkaan joka kävelyretki kätköjä etsineet.
Ramseksen äkkikuoleman jälkeen ja nyt vajaat kaksi vuotta olen usean kerran toivonut, että olisi Ramseksen sydänvika ollut sellainen, että olisin saanut ahkerinta apulaistani hoitaa.
No, nyt on sitten hoidettava, rakas Kuningatar. Hänen sydänsairauden (HCM) tilanne on hyvä, niin kuin tohtori on tuohon lausuntoonsa kirjoittanut. Sydän lihas on parista kohtaa ihan vähän paksuuntunut, mutta viidestä muusta mittauskohdasta paksuus on normaali. Raja-arvo 6mm, kun Kuningattarella oli 6,5mm. Voi olla yli 10mm, mutta silloin on jo oireita. Hyvää on se ettei sydämen tilavuus/ kammion koko ole pienentynyt. Hyvää on myös se, että sydämessä veren virtaus oli normaalia. Mitään lääkintää ei vielä tarvita. Viikoittain lasketaan Kuningattaren hengitystiheys. Jos hengitystiheys menee yli kolmenkymmenen niin silloin pitää ottaa yhteyttä lääkäriin. Nyt hengittelee 20 kertaa minuutissa. Kolmen kuukauden päästä oman lääkärin tarkistus ja puolen vuoden päästä sydänultra uudestaan. Tiedän, että näiden sydänsairauksien eteneminen on potilaskohtaista. Lääkärin mukaan naarailla tauti kehittyy hitaasti ja juuri tämä Kuningattaren tyyppinen juttu, jonka ei hänen mukaansa aiheuta äkkikuolemaa. Sehän tekee myös Kuningattaren tilanteen hyväksi, kun hän on oireeton. Kissojen äkkikuolemien ja sydänvikojen lisäksi, joita olen liikaa kuulut, niin olen kuulut myös juttuja, että kissa voi elää oireettomana loppu elämänsä tai vuosia oireellisenakin lääkityksen kanssa. Lääkäri sanoi, että kun nukutusaineet vaikuttivat sydämen toimintaa vähän hidastavasti niin sen seurauksena tuli sitten se lievä keuhkopöhö. Tavallaan tuli sydämen vajatoiminta nukutuksessa esille, mutta sitä ei vielä nyt normaali arjessa ole. Lääkäri sanoi, että hänen saman rotuisella kisalla oli suunnilleen sama tilanne, kun kissa oli 8-vuotias. Kissa kuoli vasta 18v, mutta ei sydänsairauteen. No, minä olen heittänyt ilmoille toiveen, että Kuningatar eläisi edes kaksi vuotta hyvää elämää ja saisi juhlia 10v.
Eli ihan hyviä uutisia tutkimus kuitenkin toi. Toivon todella paljon, ettei sydänlihas olisi lisää paksuuntunut puolen vuoden päästä lisää. On hyvä, että seurataan tilanetta.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksestasi. Eläinten sairaudet kun ovat vähän hankalia tulkita kun voi olla pitkään piilevinä. Mutta hienoa, että tilanne on selvillä ja hallinnassa. Toivotaan iloisia elinpäiviä kisulle, tälle ja niille toisillekin ja teille.
hk

Soleil kirjoitti...

Kiitos, samoin sinnekin iloisia päiviä!

Jostain luin nyt jälkeenpäin, että sydänlihaksen paksuus on paksumpi yli 7kg kissoilla kuin pienemmillä kissoilla. Kuningatarhan on iso ja vahvarakenteinen tyttö kahdeksankiloisena, ei lihava. Pennusta asti hän leikki eno-Ramseksen kanssa vauhdikkaita juoksuleikkejä. Onko sydänlihas vähän paksumpi tuosta syystä? Taitaa olla tuo vain minun toiveajattelua. Jotain vikaahan kuitenkin sydämessä on, kun kehitti nukutuksessa sen lievän keuhkopöhön. Lääkärin toinen kysymys oli, että onko kissasuvussa ollut sydänongelmia.

Jospa meidän yhteiselämän tulevaisuus on valoisa ja puolen vuoden päästä tilanne ei ole huonontunut. Täytyy nauttia yhteisistä hetkistä suurin sydämin päivä kerrallaan. Opetella itse vielä enemmän sitä, että murehtii vasta sitten kun on enemmän aihetta.

Kyllä tällä myös mukavia reissusuunnitelmia tehdään. Kissat ovat jokainen aivan pennusta asti matkailleet sekä tupsukorvat kulkeneet kissanäyttelyissä. Heille mökkiauto on myös koti ja eivät ressaa reissaamisesta. He myös ovat elämästä nauttivia automatkailijoita, karavaanareita! :)

Anonyymi kirjoitti...

Tuo geo-kätkeily voi olla tosi kivaa. Monesti ajatellut, että vois perehtyä siihen :) Mukavia js terveitä päiviä teille!

Soleil kirjoitti...

Kiitos, samoin sinne!

On tuo aivan hauskaa, vaikka aina ei sitä kätköä löydäkään. Odotan aivan innolla milloin löydämme ensimmäisen multi- ja mysteerikätkön.

" Multikätkö koostuu useammastata etapista. Jokaiselta etapilta löytyy vihje tai tieto jolla pääset seuraavalle etapille ja lopulta itse kätkölle. "

" Mysteeri voi olla melkeinpä mitä tahansa, mikä ei muihin kategorioihin sovi. Mysteerikätkössä kätkörasian koordinaatit voi saada esimerkiksi ratkaisemalla jonkin arvoituksen, salakirjoituksen tai vaikkapa sudoku-ristikon."

Mm. täältä geokätkeilyn Suomi sivuilta löytyy tietoa,
https://geokätköt.fi/

Ilmaisella Geocaching sovellutuksella harrastuksen voi aloittaa, kun puhelimessa/padissä on GPS-vastaanotin ja datayhteys.
https://www.geocaching.com/play

Ei muuta kuin etsimään kätköjä! Saa kävelyretkille aivan uuden merkityksen, kun puista esim. saa onkia kaloja. :)